Dieta to niezwykle istotny czynnik wpływający na stan naszego organizmu, wygląd, nastrój, kondycję fizyczną i psychiczną. Niedobór witamin i innych substancji odżywczych jest przyczyną wielu chorób, także nowotworowych.
Nie bez znaczenia pozostaje fakt łączenia ze sobą poszczególnych produktów spożywczych, niewłaściwe zestawienia mogą utrudniać prawidłowe trawienie, wchłanianie, doprowadzać do utraty substancji odżywczych, a niekiedy nawet generować powstawanie związków toksycznych.
Nie bez znaczenia pozostaje fakt łączenia ze sobą poszczególnych produktów spożywczych, niewłaściwe zestawienia mogą utrudniać prawidłowe trawienie, wchłanianie, doprowadzać do utraty substancji odżywczych, a niekiedy nawet generować powstawanie związków toksycznych.
Co z czym jeść, aby wydobyć z dań jak najwięcej cennych składników ?
Oto kilka ważnych informacji. Badania dowodzą, że:
- spożywanie wędlin, kiełbas i innych wyrobów mięsnych
z dodatkiem cebuli zapobiega występowaniu zakrzepów
w naczyniach krwionośnych. Co ważne, cebula może być jedzona
w postaci surowej, smażonej, ugotowanej czy upieczonej, bowiem
w każdej zachowuje swoje właściwości - tłuste mięso warto łączyć z przyprawami mającymi ostry smak, np. z chrzanem, musztardą, które przyspieszają spalanie kalorii nawet
o 25% - mięso czerwone, np. wołowina często spożywana jest z czerwonym wytrawnym winem. Połączenie takie, nie jest dobre, bowiem znajdujące się w winie garbniki utrudniają wchłanianie żelaza. Mięso
i czerwone wino smakują wyśmienicie, ale nie starajmy się ich łączyć, jeżeli zależy nam na żelazie w które obfituje czerwone mięso. - ryby morskie ( np. dorsz, śledź ) nie łączmy z roślinami krzyżowymi
( kapusta, kalafior, brokuł ) ponieważ golitrogeny zawarte w ww. utrudniają wchłanianie jodu występującego w rybach morskich.
Ryby (zwłaszcza tłuste) zawierają kwasy omega-3, które wspomagając funkcje obronne, zapobiegają stanom zapalnym, chorobom nowotworowym, usprawniają procesy myślenia. Niestety smażenie ich na oleju kukurydzianym lub słonecznikowym, zawierającym nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, blokuje kwasy omega-3 zawarte w rybach. Kwasy tłuszczowe pochodzące
z olejów roślinnych pojawiające się w nadmiarze mogą przyspieszyć procesy starzenia. Ryby najlepiej przygotowywać na parze, gotować lub grillować - niedobrym połączeniem okazuje się być zestaw mocnej herbaty i ciasta drożdżowego. Znajdujące się w herbacie garbniki, hamują wchłanianie białek, wiążą istotne dla organizmu pierwiastki (wapń, żelazo, cynk, miedź, magnez) a także niszczą witaminę B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Liście herbaty zawierają glin
(w formie nieaktywnej). Dodanie do herbaty soku z cytryny doprowadza do reakcji , której głównym produktem jest cytrynian glinu łatwo wchłaniany do krwioobiegu i tą drogą docierający do mózgu. Glin w nadmiernej ilości, powoduje zmiany w mózgu związane
z rozwojem choroby Alzheimera - połączenie pomidora, papryki, zielonej pietruszki z warzywami dyniowymi ( zielonym ogórkiem, cukinią ) to utrata cennej witaminy C. Warzywa dyniowe zawierają enzym askorbinowy, który utlenia witaminę C. Dlatego unikajmy łączenia tych składników, jeśli zależy nam by organizm wchłonął dobroczynną witaminę C bez żadnej straty. Ogórka jedzmy bez innych warzyw. Nie zawiera dużej ilości kalorii, jest doskonały dla osób dbających o zgrabną sylwetkę
- duet biały ser i pomidor smakuje wyśmienicie, niestety kwasy znajdujące się w tym warzywie mogą wejść w reakcję z wapniem znajdującym się w twarożku i doprowadzić do odkładania w stawach nierozpuszczalnych kryształków wywołujących dolegliwości bólowe
- mówiąc o warzywach przyjrzyjmy się również ziemniakom. Nie są one produktem kalorycznym. To dodatki, które zwykliśmy spożywać z ziemniakami sprawiają, że danie staje się bardzo kaloryczne. Ziemniaki to źródło węglowodanów a ich spożycie wpływa na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Aby go obniżyć, konieczna jest wzmożona praca trzustki, która produkuje również insulinę odpowiadającą za pracę komórek tłuszczowych. Tłuszcze niemal w całości zostają odłożone - dlatego odradza się spożywania ziemniaków z dodatkiem masła, oliwy, oleju.
Opracowanie: D. Arabski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz